Leuk interview door Knappekoppen.

7 april 2016

Insecten eten: “Hey, het is eigenlijk best wel lekker”

Insecten en eten, een combinatie die in Nederland nog niet helemaal ‘normaal’ word gevonden. Patrick en Anne-Marie willen dit meer onder de aandacht brengen en kwamen met een innovatief nieuw idee: BUGZZ! BUGZZ maakt van burgers of bitterballen een lekkere en smaakvolle beleving, met als ingrediënt insecten! Dit concept krijgt steeds meer bekendheid en BUGZZ staat inmiddels al op de vetste festivals zoals; Rollende keukens, Amsterdam Foodfestival and many more. Wij, Lieve en Aimee, waren benieuwd naar de gemarineerde krekels, bitterballen van buffalowormen en de burgers van meelwormen. en mochten, enigszins angstig voor het insectenverhaal, Patrick interviewen! Dus lees snel verder (als je durft)!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Wie is Patrick?
Ik ben opgegroeid in verschillende landen; England, Amerika, en uiteindelijk in Nederland gebleven. Mijn vader is Amerikaans en moeder is Nederlands. Na mijn middelbare heb ik een jaar door Australië gereisd waarna ik economie ben gaan studeren in Rotterdam. Verschillende functies zijn de revue gepasseerd door reorganisaties en de invloed van de crisis. Ik had daardoor ook veel extra tijd. Die heb ik voor een groot gedeelte ingevuld met boeken lezen en documentaires kijken. Door de jaren heen heb ik mezelf alles aangeleerd over crowdfunding en werk nu als crowdfunding consultant, waarbij ik ondernemingen en/of projecten begeleid met hun crowdfunding campagnes.

DSC_4167 (2) - Copy - Copy

Hoe ben je op BUGZZ gekomen?
Anne-Marie, mijn vriendin en co-founder van BUGZZ, en ik houden ontzettend van koken, en vooral nieuwe dingen proberen. Op een gegeven moment kwamen we in aanraking met insecten. Het resultaat verbaasde ons, het was eigenlijk best wel lekker! We hebben het later nog eens gedaan en het was weer een succes. Toen zijn we ons er meer in gaan verdiepen. Wat voor voedingsstoffen zitten er nou in insecten? We kwamen erachter dat ze boordevol proteïne, calcium, ijzer, en vitamine B12 zitten. Een zeer voedzame combinatie!

Ik had tijdens mijn tijd van boeken en documentaires in een VN report gelezen dat ze ook een erg duurzame voedingsbron zijn. We zijn toen ook alles gaan lezen en kijken wat we konden vinden hierover. Het YouTube TED x talk van Marcel Dicke is bijvoorbeeld zeer informatief.

De eerste keer dat wij lazen over hoe efficiënt insecten zijn om te kweken, stonden we echt versteld. Ze hebben 2000x minder water nodig, 6x hogere voedsel conversie ratio, 100x minder landoppervlakte nodig, geen medicijnen nodig, en geen antibiotica nodig. En daarnaast zijn er nog geen overdraagbare ziektes gevonden die je wel bij koeien, varkens en kippen vindt.

De combinatie van voedzaamheid, duurzaamheid, en dat het gewoon lekker smaakt was een combinatie waarvan we dachten: ‘Wow, dit moeten meer mensen weten’. Daarnaast houden we ontzettend van reizen en festivals en zaten we al te denken om een foodtruck/reismobiel te creëren. We hebben besloten beide te combineren.

150430-bugzz-visual-design-voorkant-flyer-v02-page-001

Veel mensen schrikken toch wel van het idee om insecten te eten. Waarom toch voor deze uitdaging gekozen?
Haha, ja, klopt. Zelfs onze vrienden en familie waren op het eerste gezicht verbaast. Maar als je het hele verhaal verteld waren de meesten wel om. Nu moesten ze het alleen nog proberen! Ook al dachten we dat mensen het een gek idee zouden vinden, we vonden de voordelen ervan te groot om het te laten liggen. We zijn over een aantal jaar met zoveel mensen op deze planeet waarmee we niet hetzelfde leef/eetpatroon kunnen voortzetten die we nu hanteren. Er moeten alternatieven komen.

En ook al rennen er bij ons nog steeds mensen weg zodra ze doorhebben wat we verkopen, je zal verbaast staan over hoeveel mensen er al voor open staan. Het is ook een goede tijd hiervoor. Mensen staan veel meer open voor alternatieven dan voorheen en zien ook in dat er veranderingen gaan komen.

Veel mensen twijfelen, maar als je ze het hele verhaal verteld gaan er veel mee. Het is nu ook nog echt de ‘ervarings-fase’ voor veel. Die vinden het spannend om te doen, nemen selfies en dagen elkaar uit. De echt moeilijke stap wordt om het in mensen hun standaard dieet te krijgen.

Waar halen jullie de insecten vandaan?
Wij halen onze insecten bij kwekerijen in Nederland en België. Insecten kwekerijen waren origineel voor de reptielen industrie. Een paar zijn een jaar geleden overgestapt op menselijke consumptie. Vorig jaar mochten er alleen 4 insecten worden verkocht aan mensen: sprinkhanen, krekels, meelwormen, en buffalowormen. Inmiddels zijn het er al 10!

Jullie hebben een aantal snacks, zoals de Biter Balzz en een hamburger van meelwormen. Welke snack verkoopt het best?
Het verschilt een beetje per evenement. Maar de ‘Hopperzz’ (gegrilde sprinkhanen in knoflook) doen het altijd goed. Op foodfestivals willen mensen kleinere hapjes en doen de Bitter Balzz (bitterballen met buffalowormen) het goed. Op muziekfestivals willen mensen echt hun maag vullen en dan doen de Burgerzz het weer beter. Het is altijd anders en moeilijk te peilen.

Sprinkhanenspies-Bugzz-Rollende-Keukens

Wat zijn de reacties op jullie producten van de proevers?
We zitten wel eens te dollen dat we onze website naam willen veranderen naar: “Hey, het is eigenlijk best wel lekker”. Een grafische klant heeft dit ook op een van onze borden gezet. Dit is wat ongeveer 80% van de mensen zegt. 10% heeft het vooral psychisch heel zwaar, ook al smaakt het best ok. En de laatste 10% vind het maar niks.

De geroosterde wormen smaken volgens de proevers naar: popcorn, rijstwafel, en nootjes. De sprinkhanen lijken een beetje op garnalen maar dan notiger of aardser.

Naamloos

Hoe waren de eerste reacties vanuit je directe kringen op dit idee (een insecuisine ontwikkelen)?
“Wat ga je doen?!?”   “Zei je nou insecten?” Een beetje dat soort reacties. De eerste keren was het heel grappig en ook raar om te zeggen. Toen werd het ook in een keer werkelijk. Het is vooral mooi om te zien hoe snel mensen zich aanpassen en wennen aan nieuwe concepten. We zijn nu slechts een jaar verder en voor mijn netwerk is het nu normaal geworden en zijn zelfs te grootste sceptici verslaafd aan bepaalde producten.

Jullie zijn heel actief op social media en hebben laatst een crowdfunding campagne gestart. Het bedrag hebben jullie binnen! Wat zijn de plannen nu?
Ja, daar waren we erg blij mee! Zo tof om te zien dat mensen met ons mee wilde bouwen. Na al die ballen met de hand te hebben gerold, kunnen we dat nu uit handen geven. En wel aan een heel leuk familie productiehuis die ze ambachtelijk maken en eigen bouillons maken in plaats van met poeders werken. Ze hebben echt de tijd genomen voor ons om de smaak te vinden die we wilden.

De plannen waren dus origineel om het productieproces uit handen te kunnen geven. Dat is inmiddels gelukt! En precies op tijd klaar voor de crowdfunding borrel om het succes te vieren. Geen mooiere tegenprestatie dan de backers de nieuwe ballen te kunnen laten proeven. En ook een week voordat ons eerste foodfestival begon.

Inmiddels hebben we de plannen bijgeschaafd naar verdere distributie dan alleen festivals en evenementen. We gaan nu praten met verschillenden kroegen, restaurants, groothandels, en cateringbedrijven. En zijn zelfs dus in gesprek met een supermarkt. Dat zou waanzinnig zijn!

bugggz
Een vraag die we altijd stellen, zou je studenten aanraden om ook te gaan ondernemen of om de veiligheid te kiezen van een baan in loondienst?
Ik denk dat dat erg persoonlijk is. Wij doen nu nog allebei. We werken part time free-lance en de rest stoppen we in BUGZZ. Je moet echt achter je product of dienst staan wil je het volhouden. Wij hebben echt belachelijke uren gemaakt vorig jaar. We waren constant bezig en aan het rennen. Maar we hadden er ook weer ontzettend veel lol in.

Ondernemen is eigenlijk gewoon doen. Je kunt jaren plannen, maar uiteindelijk loop je toch tegen hordes aan. Dat hebben wij nog elke dag. Het is gaan totdat je weer een obstakel tegen komt en die weer moet zien te omzeilen.

Wat wij er mooi aan vinden is dat het niet voelt als werk. Het is je baby. En voor je baby denk je niet na. Je gaat. Sinds ik deze twee banen doe, kijk ik nooit meer op mijn horloge van hoe lang moet ik nog, maar eerder hoe lang heb ik nog. Tijd vliegt voorbij!

Ik had nooit het idee dat ik me ondernemer voelde, maar opeens overkomt het je en doe je het gewoon. Je moet wel ad rem kunnen zijn, initiatief kunnen nemen, en creatief kunnen nadenken, maar ook niet vies zijn van rotklusjes zoals koelkasten schrobben en de administratie doen. Het hoort er allemaal bij. Ik zou het zeker aanraden als je iets anders wil, als je niet van 9-5 houdt, als je zelf discipline hebt, en doorzettingsvermogen. Gewoon gaan!

bugzz-razmataz-amsterdam-600x450

Wat heeft de toekomst voor jullie in petto?
Goeie vraag. Wij zouden graag zien dat BUGZZ uitgroeit tot het merk dat insecten tot de grotere massa heeft laten komen. We doen ons best om juist niet met de wijzende vinger te werken, maar juist met humor, en de feiten voor zichzelf te laten spreken.

De wereld van de entomologie is nog klein en het aantal spelers idem dito. We werken nauw samen om zoveel mogelijk mensen bewust te maken dat insecten een goede alternatief is. Hoe we het beste te werk kunnen gaan. Wat werkt wel, en wat werkt niet. Het is nog een grote leerschool en een zoektocht, die langzaam aan wordt bewandeld. De eerste stappen zijn in die tocht gezet. Aan het einde zien we graag een wereld waar insecten eten een grote rol speelt in de meeste huishoudens. Tot die tijd hopen we zoveel mogelijk plezier eruit te halen, nog meer toffe mensen te ontmoeten en mee samen te werken, en dat we van BUGZZ zouden kunnen leven en full time onze tijd in kunnen stoppen.

Wat als we je betrappen met een ‘Van Dobben’ bitterbal? 😉
Haha. Dan moet je snel een foto maken en naar Geenstijl.nl opsturen. 😉

 

About