Wereldwijde voedingsbron
Bij een groeiende wereldbevolking en de grotere vraag naar vlees in landen als China en India wordt verwacht dat de consumptie van vleesproducten tot 2050 zal verdubbelen. Echter, nu al neemt veeteelt 70% van het mondiale landbouwareaal in. Er kan dus in de toekomst niet langer aan de groeiende vraag naar conventioneel vlees worden voldaan.
Op de wereld zijn circa 1.400 verschillende soorten insecten die voor de mens eetbaar zijn. Omdat insecten zich snel kunnen vermenigvuldigen, liggen hier de grote kansen voor insecten als alternatieve voedingsbron.
Insecten op het menu
In maar liefst 98 landen staan insecten gewoon op het menu.
Tachtig procent van de Wereldbevolking eet regelmatig een portie insecten. In de tropen worden insecten al op grote schaal gegeten, vooral als seizoensproduct. Het gaat om rupsen, sprinkhanen, keverlarven (bijvoorbeeld meelwormen), maar ook om bijen en wespen, wantsen, termieten, mieren, cicaden, en vliegjes.
In Colombia bijvoorbeeld, verkopen ze in de bioscoop geen popcorn, maar geroosterde parasolmieren. Japanners smullen van rijst met gekookte wespen. Dus niet alleen in de tropen worden insecten op grote schaal gegeten maar ook in landen als Japan en China. Alleen in Europa en Noord Amerika kent men deze eetgewoonte nauwelijks.
Van de insecten leeft 24% op het Amerikaanse continent, 24% in Azië, 38% in Afrika en slechts 2% in Europa.
Insecten in de geschiedenis
Volgens Gene DeFoliart, een gepensioneerde professor van entomologie, is entomofagie ongetwijfeld een oude traditie. De Romeinen en Grieken aten al insecten. Plinius, een Romeinse geleerde en auteur van de eerste eeuw, schreef dat Romeinse aristocraten ervan hielden om keverlarven te eten die op meel en wijn opgelegd waren.
Aristoteles, een Griekse filosoof en wetenschapper van de vierde eeuw, omschreef wanneer het de ideale tijd is om cicaden (snavel insecten die van plantensappen leven) te oogsten: “Wanneer de cicade larve zijn grootte in de grond bereikt dan noemen ze dat een nimf, hij smaakt dan het best, net voor de schil breekt.” Eerst is het mannetje het lekkerst om te eten, maar na geslachtsgemeenschap smaken de vrouwtjes beter omdat ze vol zitten met eitjes.
Het Oude Testament moedigde christenen en joden aan om sprinkhanen en kevers te eten want St. John the Baptist zei dat hij overleefde door het eten van sprinkhanen en honing toen hij in de woestijn leefde.