Hoeveel en welke insecten zijn eetbaar?

Op de wereld zijn circa 1.400 verschillende soorten insecten die voor de mens eetbaar zijn. Omdat insecten zich snel kunnen vermenigvuldigen, liggen hier de grote kansen voor insecten als alternatieve eiwitbron.

Van de eetbare insecten leeft 24% op het Amerikaanse continent, 24% in Azië, 38% in Afrika en slechts 2% in Europa. Eetbare insecten steken met een gehalte van 40 tot 70 procent aan eiwitten zeer gunstig af bij bijvoorbeeld maïs, dat een proteïnegehalte heeft van slechts 10%.

Andere insecten die wel als voedsel worden gebruikt zijn sprinkhanen, reuzenwaterwantsen, keverlarven en kakkerlakken, die meestal worden gebakken voor menselijke consumptie. In sommige landen zoals Thailand vindt ook consumptie plaats van dieren zoals spinnen, schorpioenen en duizendpotigen. Deze worden meestal van eventuele gifkaken en -stekels ontdaan waarna ze worden gefrituurd. Het eten van insecten is in sommige landen ook onderdeel van de militaire training, omdat soldaten zo beter kunnen overleven.

Hieronder een overizicht van enkele van de meest gegeten insecten:

Agave worm: Ook wel bekend als de maguey worm, deze larven beide afkomstig van de Hypopta agavis mot of de Aegiale hesperiaris worden soms opgenomen in tequila flessen als bewijs van authenticiteit en het alcoholpercentage (tequila moet een hoge alcoholwaarde bevatten om de worm te behouden). In Mexico, worden ze ook gegeten als onderdeel van een maaltijd, en zijn zeer voedzaam.

Mieren: Er zijn verschillende soorten mieren die worden gegeten: Carpenter mieren, blad-cutter mieren, honeypot mieren en zelfs citroen mieren. In Australië eten de Aboriginals honingmieren als zoete snack. Deze mieren zuigen zich helemaal vol met met een nectar-achtige substantie, zodat hun buik bol staat. De rauwe mier smaakt naar citroenlimonade. In Colombia eten ze zogenaamde fat ass ants getoast, net zoals popcorn en pinda’s. En in Thailand is de rode mier met eitjes een lekkernij, het liefst gezout in de salade.

Bamboe worm: Wordt vaak gebakken gegeten in Thailand, ze zijn de larven van de Grass-Moth, en ze eten hun weg door bamboe voor metamorfose.

Bijen: Met bijenlarven in het bijzonder, worden in veel culturen gewaardeerd als smakelijke hapjes. Denk er eens over na, alles wat ze eten is royal jelly, stuifmeel en honing! De larven, als gebakken in boter, met de smaak van mushroomy spek. Volwassen bijen kunnen ook gegeten worden, vaak geroosterd (geroosterd bij!) En worden vervolgens vermalen tot een voedzame bloem. In China worden de grondbijen gebruikt als een remedie tegen een zere keel.

Cicada: Periodieke cicaden, voornamelijk in het oosten van de Verenigde Staten, leven zo’n 17 jaar onder de grond voordat ze opkomen, vervellen en volwassen zijn. Net nadat ze vervellen hebben ze zachte, sappige lichamen en wordt er gezegd dat ze zeer mals en lekker zijn. Verschillende soorten van de cicade worden ook gegeten in veel Aziatische landen, zoals Japan, Thailand en Maleisië. De vlieg wordt gebakken of gekookt voordat zijn huid hard wordt en smaakt naar een mix van aardappels en asperges.

Kakkerlak: Ja, u kunt kakkerlakken eten! Alleen niet degene die u vindt rond uw huis. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen kakkerlakken eigenlijk zeer schoon en lekker zijn, vooral als ze gevoed zijn met verse groenten en fruit. Ze kunnen geroosterd, gebakken, gebraden of gekookt gegeten worden. Sissende kakkerlakken uit Madagascar hebben de smaak en structuur van vette kip.

Krekel: Deze worden gebakken, gekookt, en geroosterd gegeten. Ze behoren tot de top 10 van eetbare insecten . Gegeten in Mexico, Thailand, Cambodja.

Meelworm: Meelwormen zijn overal te vinden waar er een maaltijd is! Zij zijn de larve van de kever meelworm. Ze worden gekookt, gebakken, geroosterd of gebakken bereid en hebben de smaak van nootachtige garnalen.

Zijden worm: Een populair gerecht in Korea, deze staan bekend als Bon Daegi, en zijn een eetbaar bijproduct van het zijde-oogst proces.

Schorpioen: U ziet deze vaak gebakken terug in Thailand en China. Schorpioenen smaken naar de soft-shell crab. Koop deze (en dat geldt voor de meeste insecten) voorgekweekt voor menselijke consumptie. Ze worden op een bepaalde manier gekweekt, zodat al het gif verwijderd is.

Waxworm: Oftewel de larven van de wasmot. Deze wormen zijn de parasieten van de bijenkorven. In gevangenschap worden ze gevoed op een dieet van zemelen en honing. Geroosterde of gebakken, ze smaken als een kruising tussen een pijnboompit en een Enoki paddenstoel en zijn rijk aan essentiële vetzuren.

Neushoor kever: behoren tot de grootste van kevers. De mannelijke cheetles gebruiken hun hoeden in paring gevechten tegen andere mannetjes. Rhinoceros kevers zijn ook een van de sterkste dieren op de planeet in relatie tot hun eigen grootte. Ze kunnen tillen tot 850 keer hun eigen gewicht. Neushoorn kevers zijn het meest voorkomende aan het einde van het regenseizoen wanneer sommige worden gevangen, verzameld en gebruikt als een eiwit rijke bron van voedsel.  Lekker indien ze zijn metThaise kruid kruiden (citroengras, limoen blad, galanga en knoflook). Een beetje zout en sojasaus toegevoegen.

Giant Water Bug: Dit insect -dat lijkt op een kakkerlak- zie je veel in marktkraampjes in Bangkok. Ze worden gebakken in een pittig sausje en in zijn geheel opgegeten of gestoomd en in blikken bewaard. De smaak is zoutig en visachtig.

Libelle: Libelles worden veel gegeten in China, waar ze meestal gebakken op een stokje worden geprikt en in marktkraampjes te zien zijn. Ze worden ook wel als bijgerecht gebruikt op een bord, gemengd met andere insecten. Het smaakt naar krab, dus voor visliefhebbers is dit wellicht een goed alternatief!

Tarantula’s: Hoewel het eigenlijk geen insect is, maar een spinachtige, vonden we het toch waard om de tarantula bij deze lijst te vermelden. Hij wordt voornamelijk gegeten in Cambodja en Venezuela waar hij gebakken wordt in olie en suiker. De poten zijn knapperig, maar het lijfje blijft zacht en glibberig. De smaak van gebakken tarantula heeft iets weg van krab en noten.

bron: http://duurzaaminsecteneten.nl/insecten-eten/eetbare-insecten/

Leave a Comment

Your feedback is valuable for us. Your email will not be published.

Please wait...